Nollenergihus

Så här efter Earth Hour och nyheten om att Vattenfall såg ett dropp i energikonsumtionen, känns det helt rätt att reflektera över begreppet nollenergihus och vilka fördelar det kan ha på vår energikonsumtion och på miljön.

Snart är de första nollenergihusen färdiga att flyttas in i. De ligger utanför Lund och har en väldigt modern framtoning. Med en energikonsumtion på endast 17 kWh/m2 är dessa extremt välisolerade, har solceller och en effektiv ventilation med värmeväxlare som tar tillvara värmen i den fuktiga luften som ventileras ut samt att byggnaden är tät. Detta att jämföra med en standardvilla som har ett energibehov på 50 kWh/m2.

Sveriges första certifierade småhus enligt kraven för nollenergihus

Det finns en orsak till att husen är belägna i Skåne, det hade varit intressant att får en geografisk gräns på hur långt norr det är möjligt att bygga ett nollenergihus, någonstans så finns det helt enkelt inte tillräckligt med solljus för att klara kraven. Redan att bygga ett passivhus i Norrland är med dagen regler utmanande.

Vi som isolerings tillverkare blir ofta anklagade för att tillsammans med solcellstillverkare och värmepumpsfabrikanter driva dessa frågor för att gynna vår egen kassa. Vi ser detta som vår skyldighet att hitta lösningar för att kunna i detta arktiska och fuktiga klimat, delvis hitta nya produkter för att göra byggnaderna mer energieffektiva, men även att vi inte behöver dras med meter tjocka väggar med pyttesmå fönster. Att kunna bygga hus som är behagliga att bo i, med stort insläpp av ljus och en låg ljudnivå, men vars miljöpåverkan är noll, visst det har sitt pris, men och andra sidan, som konsumenter måste vi också börja ta ansvar. Vi kan inte både ha kakan och ät den, eller om vi vill betala ett högt pris för värme, kanske vi inte har råd med kakan överhuvudtaget?

Annonser

Knauf Insulation erbjuder isolering som passar till svenska förhållanden och innovativa lösningar för att erbjuda komfort och energieffektivitet i byggnader.

Tagged with: , , , , , , , , ,
Publicerat i Energieffektivt byggande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: