Mobil hörbarhet i energieffektiva hus

Att bygga energieffektiva byggnader är idag en självklarhet, att värmeisoleringen i väggar är en ur energiförbrukning synvinkel av central betydelse, men kan också ställa till det för den som skall bo i huset genom minskad eller total avsaknad av mobiltäckning. Det finns ett antal olika strukturella lösningar för energieffektiva hus, dessa kan uppnås med all typer av isolering.

Termisk resistans är bara en sak som bör beaktas vid val av värmeisolering. Ju lägre värmeledningsförmågan hos isoleringen, desto tunnare kan konstruktionen göras. Andra viktiga frågor att ta i beaktande är brandsäkerhet, ljudisolering, enkel installation, fuktsäkerhet, samt byggkostnader.

Ser man på polyuretan som ett isolerings alternativ kan man bygga något tunnare konstruktioner än om man använder sig av mineralull. Grovt räknat så motsvarar en 200 mm tjock polyuretanskiva med diffusionstätt ytskikt (värmemotstånd 0,023 W/mK) 287 mm mineralull (värmemotstånd 0,033 W/mK).Aluminiumbeklädd polyuretanskiva i konstruktion

Polyuretan i sig försvagar inte mobilsignalen, men det gör däremot aluminiumbeläggningen som används flitigt på båda sidorna av skivan. Utöver detta så är det vanligt att man även har inne i själva skivan ett antal lager för att förbättra isoleringsförmågan. Och i själva konstruktionen kan flera lager användas, och på detta sätt byggs ett skydd mot elektromagnetisk strålning, vilket tyvärr det som gör mobilsignalen så försvagad.

I grafen nedan visas hur mobilsignalen försvagas på de olika frekvenserna. Traditionell pappersbeklädd polyuretanskiva

Försvagning av mobilfrekvensen och mineralull orsakar ingen försvagning av signalen på någon frekvens. Däremot ser man en markant försvagning av signalen när man i konstruktionen har använt aluminiumbeklädd polyuretanskiva och är jämförbar med försvagningen som fyrdubbelglas ger.

På de lägre frekvenserna runt 1000 MHz är försvagningen redan runt 25 dB och stiger sedan stadigt upp mot 45 dB. Man kan lätt konstatera att även om grundkonstruktionen är i trä, så kommer den totala inverkan på mobilhörbarheten vara stor framförallt om man väljer energieffektiva fyrglasfönster och metallbaserade isolerings alternativ.

För mer information besök även:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5479530

http://johnnykellner.se/energieffektivisering-finns-det-nagon-maximal-ovre-grans-for-nya-bostader/

http://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123456789/21117/niemela_radiosignaalin_vaimennusmittauksia.pdf?sequence=3

Annonser

Knauf Insulation erbjuder isolering som passar till svenska förhållanden och innovativa lösningar för att erbjuda komfort och energieffektivitet i byggnader.

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , ,
Publicerat i Energieffektivt byggande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: